Skladba strechy a jej funkcie.

Strecha nie je len korunou budovy, ale aj jej ochranou pred živlami. Je to zložitá konštrukcia, ktorá sa skladá z mnohých prvkov, z ktorých každý plní určitú funkciu. V tomto blogu sa bližšie pozrieme na skladba strechy a spoznáme jej najdôležitejšie komponenty.

Základná skladba strechy:

POVALA STRECHY

To je naklonená plocha strechy, najčastejšie pokrytá izolačným materiálom, ako je škridla, plech alebo šindle. Stretávame sa s rôznymi typmi valbové, sedlové, pultové, manzardové,…

HREBEŇ

Najvyšší bod strechy, kde sa stretávajú dve časti strechy. Hrebeň zaisťuje stabilitu konštrukcie a odvádza dažďovú vodu.

NÁROŽIE

Miesto zbiehania sa plôch strechy, tvoriace nárožie budovy. Nárožia sú kritické body strechy, preto si vyžadujú osobitnú starostlivosť pri realizácii.

ŠTABLÓN

Spodná hrana strechy vysunutá za obrys budovy. Chráni steny pred dažďom a nadmerným slnečným žiarením.

OKAPOVÝ PLECH

Nachádza sa na spodnej hrane strechy. Okapový plech odvádza vodu, ktorá sa zráža na spodnej časti strechy a zvádza ju mimo strechy. Vyžaduje si starostlivé utesnenie.

KOMÍN

Zvislý prvok strechy, cez ktorý sa odvádzajú spaliny z kotlov a pecí. Komín musí byť dostatočne vysoký a tesný.

VIKIER

Okno vystupujúce z plochy strechy, osvetľujúce podkrovie. Vikiery môžu mať rôzne tvary a veľkosti.

ODKVAPOVÝ SYSTÉM

Súprava žľabov a zvodových rúr, ktoré odvádzajú dažďovú vodu zo strechy. Žľabový systém chráni steny a základy budovy pred vlhkosťou.

Okrem vyššie uvedených prvkov sa strecha môže skladať aj z iných komponentov, ako sú strešné okná, strešné okná, antény či solárne panely.

PAMÄTAJTE!

Tento článok je informatívny. Pred akýmikoľvek krokmi súvisiacimi s výstavbou alebo opravou strechy sa poraďte so skúseným klampiarom alebo architektom.